Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, March 16, 2007

 

Το (δικό σας) βιβλίο της χρονιάς




Δικές σας οι ψήφοι, δική σας και η επιλογή! Ολοκληρώθηκαν τα γκάλοπ για τα καλύτερα βιβλία του 2006 με το μήνα Δεκέμβριο όπου είχαμε μια μάλλον ιδιόμορφη κατάσταση για τα δεδομένα του blog. Τελικά, το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς σύμφωνα με τις ψήφους των επισκεπτών είναι η Αμερικάνικη Φούγκα του Αλέξη Σταμάτη που μάζεψε συνολικά 93 ψήφους. Μάλιστα σε δύο ψηφοφορίες (για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο) ήταν το κορυφαίο βιβλίο του μήνα. Στη δεύτερη θέση, αφού ανέβηκε εντυπωσιακά με βάση την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου (2ο βιβλίο του μήνα) οι Μαμάδες Βορείων προαστίων με ένα σύνολο 75 ψήφων. Ξεπέρασε με μικρή διαφορά τεσσάρων μόλις ψήφων το ’’Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου’’ του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που μάζεψε στο σύνολο των ψηφοφοριών 71 ψήφους. Αυτά ήταν τα τρία καλύτερα βιβλία της χρονιάς με βάση πάντοτε τις δικές σας ψήφους. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα εξής βιβλία:
4. Το μονοπάτι στη θάλασσα, Αντώνης Σουρούνης, 61 ψήφοι
5. Τα χερουβείμ της μοκέτας, Ελένη Γιαννακάκη, 51 ψήφοι
6. Ψηλά τακούνια, Ιουστίνη Φραγκούλη, 47 ψήφοι
7. Writrerland, το νησί των συγγραφέων, Νίκος Βλαντής, 46 ψήφοι
8. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 38 ψήφοι
9. Εξομολόγηση σ΄ένα Κολομβιανό σκύλο, Κωστής Γκιμοσούλης, 31 ψήφοι
10. Η γυναίκα που πετάει, Μένης Κουμανταρέας, 30 ψήφοι
Οι νικητές ανά μήνα ήταν τα εξής βιβλία:
Μάιος: Η φόνισσα, Ιούνιος: Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, 1 Ιουλίου-15 Αυγούστου: Τα χερουβείμ της μοκέτας, 16 Αυγούστου-30 Σεπτεμβρίου: Writerland, το νησί των συγγραφέων, Οκτώβριος και Νοέμβριος: Αμερικάνικη φούγκα.
Ήταν μάλλον απρόσμενα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τον Δεκέμβριο αφού την πρώτη θέση πήρε ένα βιβλίο στο οποίο ουδέποτε είχε γίνει αναφορά στο μπλόγκ. Τα Ψηλά τακούνια της Ιουστίνης Φραγκούλη με 47 ψήφους, πέντε περισσότερους από όσους πήραν οι Μαμάδες βορείων προαστίων. Το ξανάγραψα και το επαναλαμβάνω. Η κάποιοι ψήφιζαν για να κάνουν…πλάκα με το τελικό αποτέλεσμα ή η μεγάλη επισκεψιμότητα του μπλογκ έχει αλλάξει ριζικά και τη σύνθεση των επισκεπτών και δεν το έχουμε αντιληφθεί! Δεν σχολιάζω περισσότερο τα αποτελέσματα ’’ροζ’’ χρώματος επειδή σέβομαι και τους επισκέπτες του μπλογκ και όσους ψήφισαν. Τρίτο βιβλίο στην ψηφοφορία του Δεκεμβρίου ήταν Το μονοπάτι στη θάλασσα του Σουρούνη (42 ψήφοι), τέταρτη η Φούγκα του Σταμάτη με 34 και πέμπτο το Ταξίδι στη λευκή θάλασσα του Βλάση Τρεχλή με 19.
Φυσικά οι ψηφοφορίες που δείχνουν και ορισμένες τάσεις ή προτιμήσεις των επισκεπτών του blog συνεχίζονται και είναι ήδη σε εξέλιξη αυτή που αφορά τα καλύτερα βιβλία του Ιανουαρίου 2007.
- Αφιέρωμα στους βιβλιόφιλους μπλόγκερ από το περιοδικό Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας σε επιμέλεια του Μισέλ Φάις που εδώ και καιρό δραστηριοποιείται και ο ίδιος στο διαδίκτυο με ένα εξαιρετικό site για το οποίο έγραψα και παλαιότερα. Ζητήθηκε η γνώμη δέκα βιβλιόφιλων μπλόγκερ σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο. Θα βρείτε τις δικές μου απόψεις κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση




http://www.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=16/03/2007&id=37164340.
Από το τεύχος της Βιβλιοθήκης πάντως και πέρα από το αφιέρωμα για τους μπλόγκερς κρατάω δύο ακόμη ενδιαφέροντα. Την εξαγγελία μπλογκ της Βιβλιοθήκης από την Κατερίνα Σχοινά. Γεγονός, που αποδεικνύει ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι ή τμήματα εφημερίδων αντιλαμβάνονται πλέον τη δύναμη της αμεσότητας του διαδικτύου και αποφασίζουν να εκτεθούν. Καλοδεχούμενοι φυσικά και καλή ηλεκτρονική σταδιοδρομία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τεύχους ήταν ένα σχόλιο ’’επιθετικής απολογίας’’ του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Τον συγκεκριμένο κριτικό τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση κυρίως γιατί είναι άμεσος, λιτός και χωρίς έπαρση στα γραπτά του. Με κολακεύει (εμένα εννοείται και όχι εκείνον!) ότι πολλές φορές ταυτίζεται η αναγνωστική μου άποψη με τη δική του και αρκετές φορές δείχνει τη διάθεση να ψάξει και πιο βαθιά από τα ευκόλως εννούμενα και τους πίνακες των ευπώλητων. Όχι πάντοτε με επιτυχία είναι η αλήθεια αλλά μετράει η προσπάθεια. Σας παραπέμπω, λοιπόν, γιατί έχει αρκετό ενδιαφέρον στο άρθρο του με τίτλο ’’Διασταυρούμενα πυρά για την κριτική της λογοτεχνίας’’. Παρότι σε πολλά σημεία διαφωνώ θεωρώ ότι είναι μια έντιμη αναφορά από την πλευρά του και είναι καλό οι επισκέπτες του μπλογκ να πάρουν μια γεύση από τις απόψεις ενός κριτικού για τη δουλειά του. Θα το βρείτε κλικάροντας σ’ αυτή την παραπομπή
http://www.enet.gr/online/online_issues?pid=51&dt=16/03/2007&id=38397748
- Με τα περισσότερα μπλογκ έχω ξαναγράψει ότι έχω σχέση…αυτιστική. Περνάω διαβάζω, ενημερώνομαι αλλά σπάνια αφήνω σχόλια αφού ο χρόνος μου δεν επαρκεί. Λυπάμαι μάλιστα όταν ορισμένες φορές αντιλαμβάνομαι με μεγάλη χρονική υστέρηση κάποια πράγματα. Παρότι έχουν γραφτεί πολλά και σε πολλά μπλογκ (μέχρι και βοντεάκι είδα σε κάποιο για το θέμα) να ευχηθώ κι εγώ από την πλευρά μου καλή επιτυχία στο έβδομο βιβλίο με την υπογραφή μπλόγκερ που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία. Περιέχει κείμενα της Κωνσταντίνας Δελημήτρου γνωστής στη μπλογκόσφαιρα ως Ψιλικατζού. Το εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος του Πέτρου Κωστόπουλου τα Intro Books και φυσικά εύχομαι καλές πωλήσεις και καλή πορεία στα βιβλιοπωλεία.

Comments:
ωραίες οι παραπομπές...

για τον μέλλον των blogs θα δούμε...

αγόρασα τον καθρέπτη του τυφλού, δεν τον έχω αρχίσει ακόμη, η παρουσιάση που του έκανες με έκανε να θέλω να το διαβάσω...

χωρίς κακία... κάνε το λίγο πιο εύχρηστο το blog... πρόταση πάντα... νομίζω ότι χάνεται λίγο ο επισκέπτης...
 
Ευχαριστώ πολύ.

Αν ποτέ (αν λέμε) πέσει στα χέρια σου, περιμένω αυστηρή κριτική. :)
 
@cortinlux
Ελπίζω να σας αρέσει ο Κυριακίδης. Ακόμη όμως και αν συμβεί το αντίθετο κάθε παραπάνω αγορασμένο βιβλίο (όχι φυσικά του ίδιου συγγραφέα) είναι κέρδος και αν όλοι διαβάζουμε ένα παραπάνω βιβλίο σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ακόμη μεγαλύτερο κέρδος.
Δεν τίθεται θέμα κακίας. Αλλά επειδή είμαι τεχνο-στουρνάρι (μερικές φορές απορώ πως τα έχω προσθέσει όλα αυτά στο blog) και κάθε αλλαγή παίρνει πολύτιμο χρόνο μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Τι είναι αυτό που ενοχλεί στο μπλογκ και μπερδεύει τον επισκέπτη;
 
@constantina
To βιβλίο θα πέσει και σύντομα στα χέρια μου αφού σκοπεύω να το αγοράσω όπως ήδη έχω κάνει και με τα υπόλοιπα βιβλία των bloggers. Δεν ξέρω πότε θα το διαβάσω για να είμαι 100% ειλικρινής. Εύχομαι και πάλι απο καρδιάς καλή πορεία και καλές πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία.
Υ.Γ. Με όλο το θάρος που μου δίνει η μη...γνωριμία μας ακόμη και σε διαδικτυακό επίπεδο. Δεν είδα το παραμικρό στο μπλογκ σου για την έκδοση. Μου αρέσουν οι σεμνοί και οι μετριοπαθείς άνθρωποι αλλά το βιβλίο ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ και εχεις δικαίωμα να το χαρείς, να το διαδώσεις και να το διαφημίσεις. Δεν το έκλεψες, το έγραψες. Είναι προϊόν ωρών και ονείρων. Εκείνοι που θα σε φθονήσουν σε έχουν ήδη φθονήσει και ας μην τον ξέρεις και οι (πολλοί) που έχουν χαρεί δεν θα σε παρεξηγήσουν. Το υστερόγραφο το αγνοείς, το πετάς στα σκουπίδια του μαγαζιού αλλά είναι εντελώς ''φιλική'' παραίνεση και δεν γράφτηκε με πατερναλιστική διάθεση.
 
http://xpsilikatzoy.wordpress.com/2007/03/06/0106032007/

:D
 
Αγαπητέ reader, γυρίζοντας απ' την Ελβετία είδα το σχόλιό σας και συγκινήθηκα, χάρηκα τόσο που σας άρεσαν οι ταινίες ενός φτωχού και άστεγου άλεφ. Σας έχω φέρει σοκολατίτσες όπως σας υποσχθέθηκα. Κανονίσατε σας παρακαλώ πολύ το πού και πότε! Είδα και τις ταινίες που προτείνετε... "Διχασμένο κορμί" και Ντε Πάλμα, παλιά κρυφή μου αγάπη. Με το ένα μου μάτι το έβλεπα σαν τον Κύκλωπα, το άλλο τόκλεινα για να φοβάμαι πιο λίγο. Ας είναι, και πάλι ευχαριστώ. Και για τις σοκολάτες, είπαμε!
 
@alef
Η προσφορά σας είναι συγκινητική και ομολογώ ότι προσεγγίζει τα όχι και τόσο εξεζητημένα γούστα μου στα γλυκά. Αγνή λευκή ελβετικη΄σοκολάτα και όχι γαλακτομπούρεκα, κανταϊφια, μπακλάβες ανατολίτικης προέλευσης. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδεχθώ την ευγενική προσφορά για ένα απλό πρακτικό λόγο: Φοβάμαι με λερώσω τα δάκτυλά μου και δεν μπορώ μετά να ξεφυλλίσω άφοβα τα βιβλία μου. Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ και θα σας ορίσω τόπο συνάντησης για τα...υπόλοιπα. Θα με γνωρίσετε από το ταψί με το γαλακτομπούρεκο που θα κρατάω στο ένα χέρι και στο άλλο θα έχω τα άπαντα του...Μπόρχες.
 
Αγαπητέ ανώνυμε μπλόγκερ,
Σού γράφω επωνύμως καθώς είμαι η Ιουστίνη Φραγκούλη, συγγραφέας του βιβλίου "Ψηλά Τακούνια Για Πάντα", το οποίο κατηγορείς ως ρόζ λογοτεχνία.
1. Παραπονείσαι ότι δεν καταλαβάινεις γιατί ψηφίσθηκε πρώτο στη λίστα του Δεκέμβρη αφού εσύ δεν το πρότεινες απο το μπλόγκ σου.
2. Δεν γνωρίζεις κάν ολόκληρο τον τίτλο του μυθιστορήματος
3. Δεν έχεις ιδέα για το περιεχόμενό του

θα ήθελα να μού εξηγήσεις πώς και γιατί το έβαλες στη λίστα των υποψηφίων ως βιβλίων του μήνα και του χρόνου;

Ποιός σε πληροφόρησε ότι ανήκει στη ρόζ λογοτεχνία;

Επειδή εσείς οι ανώνυμοι μπλόγκερς τελευταία έχετε αναδειχθεί σε άλλοθι των βιβλιοκριτικών, θα σε παρακαλέσω να διαβάσεις το βιβλίο, να ερευνήσεις περί της συγγραφέως και να γράψεις μια έντιμη κριτική.

Αλλοιώς θα πιστέψω ότι είσαι ένας ακόμη αυλικός της λογοτεχνικής παρεούλας, εργαλείο χρήσης των ολίγων μερικών.

Μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες για το έργο μου στο διαδικτυακό τόπο www.spyridon.net

Με συμπάθεια

Ιουστίνη Φραγκούλη
 
Αγαπητή κυρία Φραγκούλη, θα περίμενα πριν την κατάθεση της άποψης σας μια δεύτερη προσεκτικότερη ανάγνωση των όσων γράφω. Υπάρχει μια αναφορά σε κάποιο παλαιότερο post και αν ανατρέχατε λίγο πιο κάτω στην πρώτη σελίδα του μπλογκ θα βρίσκατε στις 28 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους την εξήγηση που παράλληλα θα κάλμαρε την οργή σας πριν καν αυτή εκδηλωθεί ή δημιουργηθεί. Θα δείτε με ακρίβεια αν χαρακτηρίζω ροζ το βιβλίο σας και ΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ βιβλίο χαρακτηρίζω ροζ αφού τα δύο ποστ συνδέονται μεταξύ τους με παρεμφερή αναφορά στις ψηφοφορίες. Φαντάζομαι ότι η εξήγηση που δίνουν τα γραπτά μου θα σας πείσουν ότι δεν αναφερόμουν στο δικό σας βιβλίο.
Δεύτερον, δε συνηθίζω να γράφω και να χαρακτηρίζω βιβλία για τα οποία δεν έχω (όντως) ιδέα του περιεχομένου τους κάτι το οποίο δεν έχω διαπράξει εδώ και 15 περίπου μήνες που το παρόν μπλογκ λειτουργεί και δεν είχα λόγο να εγκαινιάσω ως πρακτική με το βιβλίο σας. Εγραψα μόνο το αυτονόητο και ειλικρινές δια εμέ ''ότι για το βιβλίο σας ουδέποτε έχει γίνει αναφορά στο μπλογκ''. Στο θέμα του τίτλου έχετε απόλυτο δίκιο και σας ζητάω συγνώμη. Θα φροντίσω σε όποια προσεχή αναφορά γίνει να υπάρχει ολόκληρος. Οφείλεται σε καθαρά δική μου αβλεψία και όχι σε πρόθεση και θα σας παρακαλούσα να γίνω πιστευτός. Επίσης δεν θα σας προσκαλέσω να διαβάσετε όσα έχουν γραφτεί σ' αυτό το χώρο διότι είναι αρκετά πλέον αλλά θα σας γράψω ορισμένα πράγματα ήδη γνωστά στους επισκέπτες του...Τα επιβεβαιώνει μια απλή αναδρομή σε προηγούμενα post.
Τα βιβλία που μπαίνουν στη λίστα των υπό ψήφιση (από τους επισκέπτες του μπλογκ)δεν επιλέγονται αυθαίρετα αλλά μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία δεν συμμετέχω καν. Αντιγράφω το δελτίο κριτικογραφίας του περιοδικού Διαβάζω και όσα βιβλία, σε μηνιαία βάση, αναφέρονται εκεί μπαίνουν αυτόματα και στη σχετική λίστα του μπλογκ. Στο τέλος της χρονιάς αθροίζονται οι συνολικοί ψήφοι των επι μέρους ψηφοφοριών κλπ. κλπ. Εάν πάντως επιθυμείτε να μην συμπεριληφθεί τους επόμενους μήνες το βιβλίο σας στις σχετικές ψηφοφορίες μου το κάνετε γνωστό και θα πράξω αναλόγως και σύμφωνα με την επιθυμία σας η οποία είναι απόλυτα σεβαστή.
Θεωρώ δίκαιο με τη σειρά μου να οργιστώ για το αυθαίρετο ''εσείς οι ανώνυμοι μπλόγκερς''. Πρώτον, διότι είμαι ένας και θα σας παρακαλούσα να μην με ταυτίζετε με άλλους. Αν σας απαντούσα ''εσείς οι επώνυμοι συγγραφείς'' θα είχατε φαντάζομαι αρκετούς λόγους να αισθανθείτε άσχημα. Δεν είμαι ανώνυμος αλλά κτυπτώνυμος για λόγους που έχουν κατ' επανάληψη εξηγηθεί. Ακόμη όμως και αν δεν σας ενδιαφέρουν οι εξηγήσεις μου σας παραπέμπω και πάλι στην ηλεκτρονική μου ταυτότητα, σταθερή εδώ και 15 μήνες. Εάν για εσάς η επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας είναι βασικός λόγος για να εκφέρει κάποιος άποψη για το τι του άρεσε εξ' όσων διάβασε και τι όχι λυπάμαι αλλά εκπεμπουμε σε λάθος μήκος κύματος και διαβάζουμε διαφορετικές σελίδες διαφορετικών βιβλίων. Δεν καταλαβαίνω τη φράση ''άλοθι των βιβλιοκριτικών'', σίγουρα πάντως η έκθεσή μου στο διαδίκτυο δεν προσφέρει άλοθι πρώτα απ΄όλα σε μένα. Την πρόσκληση σας να διαβάσω το βιβλίο σας θα την τιμήσω και ελπίζω να μπορέσω να φανώ συνεπής μέσα στους προσεχείς μήνες ή εβδομάδες.
Επίσης, χρήσιμο θα ήταν μια και βλέπω ότι έχετε τη διάθεση συμμετοχής σε ένα γόνιμο δημόσιο διάλογο να επανέλθετε εξηγώντας και σε μένα αλλά και στους επισκέπτες του blog ποιούς ακριβώς εννοείτε με τη φράση ''Αλλοιώς θα πιστέψω ότι είσαι ένας ακόμη αυλικός της λογοτεχνικής παρεούλας, εργαλείο χρήσης των ολίγων μερικών''. Και επειδή καταλαβαίνω ότι τελικά ότι η εξακρίβωση ή η επιβεβαίωση στοιχείων είναι σημαντικά για σάς να μας γράφατε και τα ονόματα τους για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του θέματος. Πιστεύω ότι ενδιαφέρει και τους αναγνώστες-επισκέπτες του μπλογκ η κατάθεση μιας επώνυμης και βαρύνουσας άποψης για τα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας. Προσωπικά πάντως μ' ενδιαφέρει.
Θα επισκεφθώ και τον διαδικτυακό σας χώρο αν και ήδη το έχω πράξει αυτοβούλως αφού έκανα αναφορά σ' αυτόν στις 26 Απριλίου του 2006 (ξέρω ότι είναι κουραστικό και μονότονο αλλά σας παραπέμπω και πάλι στα αρχεία του μπλογκ) την εποχή που ενημέρωνα για όλους τους διαδικτυακούς χώρους των συγγραφέων. Θα δείτε ότι τον χαρακτήριζα λιτό και όμορφο. Φυσικά είναι γνωστό ακόμη και στους λιγότερο μυημένους στο χώρο της λογοτεχνίας ότι οι Ελληνες συγγραφείς θεωρούν αυτονόητη ή περίπου αυτονόητη την παράθεση εγκωμίων για τη δουλειά τους και πλην σπανίων εξαιρέσεων αισθάνονται την ανάγκη της ανταπόδοσης με ένα τυπικό ευχαριστώ. Θα σας παρακαλούσα επειδή ορισμένες φορές ο γραπτός λόγος δημιουργεί στρεβλώσεις ή παρερμηνείες προθέσεων να μην εκλάβετε την τελευταία πρόταση ως κάτι που απευθύνω προσωπικά σε σας αλλά ως μια γενίκευση του τύπου ''εσείς οι ανώνυμοι μπλόγκερς'' ή σαν μια σκέψη που ειπώθηκε μεγαλόφωνα και μεταφέρθηκε στην οθόνη του υπολογιστή. Θα περιμένω με μεγάλη μου ευχαρίστηση τη συνέχιση του διαλόγου μας και με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αφού κάνετε τον κόπο να ρίξετε μερικές ματιές στα σημεία του μπλογκ για τα οποία σας ενημέρωσα τη δευτερολογία σας. Εννοείται ότι πάγια αρχή λειτουργίας του μπλογκ είναι η ελευθερία παράθεσης απόψεων και η δημοκρατικών προδιαγραφών λειτουργία του χώρου.
Σας ευχαριστεί για τον κόπο ο κατά ''ηλεκτρονικό'' κόσμο
R. D. (Readers Diggest)
 
Ανώνυμε μπλόγκερ,
1. Κατ΄αρχήν δεν θα παρεξηγιόμουν ποτέ εάν με τοποθετούσες στον πληθυντικό των επώνυμων συγγραφέων γιατί σε αυτούς ανήκω.
2. Η εξήγηση ότι αντιγράφεις το δελτίο κριτικογραφίας του περιοδικού Διαβάζω για την λίστα των υποψήφιων προς ψήφιση βιβλίων είναι σαφής αλλά ελλειπής ως προς το καθήκον σου, που θα ήταν να διαβάζεις πολύ περισσότερα βιβλία απο αυτά της πεπατημένης κριτικής.
3. Σαφώς οι κριτικοί των βιβλίων στην Ελλάδα είναι μιά παρεούλα που έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στο (συντριπτικό σύνολο) καθώς αναπράγουν κριτικές για τους ίδιους συγγραφείς (έστω και κάποιες φορές με αιχμηρό ύφος). Να προσθέσω ότι προτιμούνται προς προώθηση οι συγγραφείς τους οποίους "σπρώχνουν" οι πατριάρχες των εκδόσεων ή συγγραφείς που κριτικογραφούν σε βιβλιοέντυπα.
Τελευταία διαπιστώνω πως νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν που επιμένουν να είναι τόσο αυτιστικοί.
4. Διαπιστώνω, λοιπόν, ότι προκειμένου να αποκτήσουν άλοθι χρησιμοποιούν κάποιους ανώνυμους μπλόγκερς.
5. Κι ενώ οι μπλόγκερς -τουλάχιστον στο αμερικάνικο διαδίκτυο- προσφέρουν μια ανατρεπτική προσέγγιση στα πράγματα, οι Ελληνες μπλόγκερς του βιβλίου δυστυχώς έχουν πέσει θύματα αυτού του φαύλου κύκλου βιβλιοκριτικής- πατριαρχών της έκδοσης- κολλητών συγγραφέων - βιβλιοκριτικών κοκ.
Εάν πραγματικά, θέλετε να πείτε κάτι καινούριο ερευνείστε την υπόθεση της νέας ελληνικής λογοτεχνίας σε βάθος και σε πλάτος.
Γίνετε πλοηγοί και όχι ουραγοί.
6. Σάς ευχαριστώ που έχετε κάνει αναφορά στο διαδικτυακό τόπο του πετάει, Πετάει το ΄Σύννεφο σε ανύποπτο χρόνο.
7. Ο αφορισμός πως οι Ελληνες συγγραφείς θέλουν να ακούνε μόνο καλά δεν με αφορά. Μπορώ να ακούσω και καλόπιστα κακά, αρκεί να είναι τεκμηριωμένα.
8. Περιμένω να διαβάσετε το βιβλίο μου και να τοποθετηθείτε με επιχειρήματα πάνω στο περιεχόμενό του και τις σημαντικές του.
9. ΄Δεν με πείσατε πως δεν παραπλανηθήκατε για το περιεχόμενο του μυθιστορήματός μου απο τον ελλειπή (κιόλας !) τίτλο του! Η απο την κόκκινη φούστα του εξωφύλλου!

Πάντοτε με ειλιρκινή συμπάθεια
Ιουστίνη Φραγκούλη
 
Κυρία Φραγκούλη είναι φανερό ότι δεν δύναμαι να σας εξηγήσω σωστά τις θέσεις μου ή ο τρόπος επικοινωνίας μας συνιστά ένα κλασικό communication breakdown.
1. Εχω την αίσθηση ότι ο καθένας μας αντιπροσωπεύει μια οντότητα. Είσαστε η Ιουστίνη Φραγκούλη, είμαι ένας μπλόγκερ. Δεν σας αντιπροσωπεύει και δεν αντιπροσωπεύετε το σύνολο των συγγραφών, ούτε η ταπεινότητά μου το σύνολο των μπλόγκερ. Συνεπώς η γενίκευση ''εσείς οι ανώνυμοι μπλόγκερ'' με ενοχλεί αφού έχω να απαντήσω και να λογοδοτήσω μόνο για όσα γράφονται εδώ και όχι για το σύνολο των βιβλιοφιλικών μπλογκ.
2.Για τις ψηφοφορίες του μπλογκ επέλεξα μια μέθοδο στην οποία δεν μετέχω ακριβώς για να μην μπορεί κανείς να θέσει θέμα επιλογών. Δεν έγραψα ότι διαβάζω αυτά που προτείνουν οι κριτικοί. Αλλο η ψηφοφορία του μπλογκ και άλλο, εντελώς διαφορετικό, τι διαβάζω. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα και δεν με απασχολεί αν ένα βιβλίο τυγχάνει κριτικής ή όχι, αν έχουν γραφτεί καλά λόγια ή το συνηθέστερο τίποτα γι΄αυτό ώστε να το διαβάσω.
3. Σε αρετά σημεία θα συμφωνήσω αλλά και πάλι η γενίκευση είναι άστοχη. Υπάρχουν κριτικοί που ξεχωρίζουν, από τα λίγα που γνωρίζω μόνο παρεούλα δεν συνθέτουν μεταξύ τους. Ισως και ο λόγος που όντως είναι απολογητικοί εσχάτως είναι ότι βρίσκονται απέναντι σε ένα φαινόμενο που μάλλον τους ξεπερνά. Μέχρι τώρα έγραφαν ΄και πίστευαν ότι δεν υπάρχει αντίλογος ή ότι μπορούν να χειραγωγούν την αγορά του βιβλίου. Η διαδραστικότητα του διαδικτύου και των μπλογκ τους έδειξε ότι αδίκως στρουθοκαμηλίζουν και ότι υπάρχουν άτομα με άποψη όπως οι επισκέπτες και σχολιαστές του συγκεκριμένου μπλογκ που απέκτησαν αίφνης και δικαίωμα λόγου. Ατυχώς, βέβαια, απολογούνται από ότι έχω διαπιστώσει εκείνοι που δεν έχουν λόγο να απολογούνται και κάνουν καλά τη δουλειά τους!
4.Χρησιμοποιούν ανώνυμους μπλόγκερ!!! Φαντάζομαι ότι αυτή η φράση είναι μάλλον ατυχής και θα μου επιτρέψετε να πω εκτός πάσης πραγματικότητας. Αν ανιλαμβάνομαι καλά μου αποδίδετε το ρόλο του οργάνου κάποιου κριτικού; Οτι κατευθύνομαι από κάποιο κριτικό περίπου ως ρομπότ και γράφω κατ' εντολή του; Θα σας παρακαλούσα θερμά να ανακαλέσετε γιατί το θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό ακόμη και ως υπονοούμενο.
5. Είσαστε εντελώς εκτός θέματος και εκτός κλίματος με τις συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο χώρο. Δυστυχώς, ο χαρακτήρας μου απαγορεύει να καθίσω και να απαριθμήσω τι έχει γραφτεί σ' αυτό το χώρο εδώ και 15 μήνες γι αυτό που αποκαλείται νέα ελληνική λογοτεχνία. Αν πάνως σας λέει κάτι και για να μη χρησιμοποιήσω δικές μου εκφράσεις προσφάτως εφημερίδα με χαρακτήρισε ως....Ζορό των νέων συγγραφέων. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ γιατί δεν είναι του τύπου μου να περιαυτολογώ εξ' άλλου ένα ανώνυμο μπλογκ έχω και τίποτε παραπάνω. Σχηματείστε άποψη για το χώρο συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη και τα ξαναλέμε επ΄ αυτού ανά πάσα στιγμή.
6,7,8. Δεν γράφω για τις ευχαριστίες κανενός και δεν τις ζήτησα. Σας επεσήμανα ότι καλό είναι να εμφανιζόσαστε δημόσια εάν το επιθυμείτε όχι μόνο όταν θεωρείτε ότι κάποιος σας έχει αδικήσει. Δεν διαφωνώ ότι είσαστε σε θέση να αντέξετε την κριτική και την επιζητάτε.Δεσμεύθηκα ότι θα διαβάσω το βιβλίο σας, τυχαίνει όμως τους τελευταίους μήνες να με ταλαιπωρεί και να με αποσπά ο Pynchon και περιορίζει το χρόνο που διαθετω για άλλα βιβλία. Δεν υπάρχει πάντως από την πλευρά μου τουλάχιστον λόγος βιασύνης.
9. Λυπάμαι που δεν σας έπεισα και δεν σας έπεισαν ούτε όσα έχουν γραφτεί. Για το εξώφυλλο φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκρισή σας οπότε είναι και αντιπροσωπευτικός των όσων θέλετε να πείτε. Για το θέμα του τίτλου ευθαρσώς σας ζήτησα συγνώμη αλλά αν η επανάληψη είναι όντως μητέρα της μάθησης δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να την επαναλάβω ως μια μικρή μορφή αυτοτιμωρίας.
Ευχαριστώ για τη συμπάθεια σας, ελπίζω να μπορέσω να την ανταποδώσω στο σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.
 
Αγαπητέ ανώνυμε μπλόγκερ,

Καλύτερα να διαβάζεις psychon παρά ένα άλλο τούβλο !(εννοώ σε μέγεθος βιβλίο)

Μελετώντας προσεκτικά τα επιχειρήματά σου θα ήθελα να σού επισημάνω τα εξής:

1. Εάν συνεχίσεις να βασίζεις τις ψηφοφορίες σου για τα δημοφιλή βιβλία στις λίστες της κριτικοκραφίας των εντύπων, θα πρέπει να αφαιρέσεις τον αυτοχαρακτηρισμό σου ως Ακριβοδίκου

2. Θα πρέπει όμως να προσθέσεις τον αυτοχαρακτηρισμό σου ως Ευθικτούλη!

Η ανωνυμία μπορεί να σε προστατεύει έναντι τρίτων αλλά όχι έναντι της αυτοκριτικής σου.

Με αυξημενη συμπάθεια

Ιουστίνη Φραγκούλη

ΥΓ. Τα περί κυκλώματος της βιβλιοκριτικής δεν τα παίρνω πίσω, αρκεί να ελέγξεις στατιτιστικά ποιά βιβλία και συγγραφείς βρίσκονται μονίμως στην κριτικογραφία!
 
Αγαπητέ μπλόγκερ,

Δεν καταλαβάινω γιατί αντιστέκεστε στον πληθυντικό. Παραθέτω τα γραφόμενά σας:

Συνεπώς η γενίκευση ''εσείς οι ανώνυμοι μπλόγκερ'' με ενοχλεί αφού έχω να απαντήσω και να λογοδοτήσω μόνο για όσα γράφονται εδώ και όχι για το σύνολο των βιβλιοφιλικών μπλογκ.

Σαφώς ως ένας του πλήθους των Ελλήνων βιβλιόφιλων μπλόγκερς απαντήσατε στις διάφορες συνεντεύξεις που προέκυψαν τελευταία στη βιβλιοκουβέντα. Και μάλιστα απαντήσατε στο ίδιο ομαδικό ερωτηματολόγιο. Επομένως, δεν καταννοώ την ευθιξία σας.
Εννοείται ότι απαντάτε πάντοτε για τις δικές σας επιλογές!

Οπως απαντώ πάντοτε για τις δικές μου επιλογές ακόμη κι αν κάνετε κουβέντα για το σύνολο των συγγραφέων σε πληθυντικό!

Best

Ιουστίνη Φραγκούλη
 
Αγαπητή κυρία Φραγκούλη
τις τελευταίες ώρες με κάνατε να αμφιβάλλω: α. για πράγματα που υπάρχουν στο μπλογκ εδώ και μήνες και β. για την ποιότητα της όρασής μου! Τελικώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον είσαστε ειδική της επιλεκτικής ανάγνωσης ή της επιλεκτικής ερμηνείας όσων διαβάζετε! Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά το γεγονός ότι αυτό που λέτε ότι αποτελεί... αυτοχαρακτηρισμό μου (ακριβοδίκαιος) αναφέρεται ξεκάθαρα στο προφίλ του μπλογκ ότι είναι χαρακτηρισμός (μαζί με όλους τους άλλους) που μου απέδωσαν οι επισκέπτες του χώρου είτε σε σχόλια τους, είτε σε μέιλ τους. Ο μοναδικός αυτοχαρακτηρισμός είναι αυτός του αναγνώστη. Διαβάστε λίγο προσεκτικότερα, σας ικετεύω, δεν μπορώ να απαντάω συνεχώς στα αυτονόητα και αυταπόδεικτα...
Σαφέστατα και η αυτοκριτική μου είναι σε πολύ καλό σημείο και βαθμό.
Δεν μ’ απασχολεί τι πιστεύετε για τους κριτικούς βιβλίων και να σας πω την αλήθεια σε πολλά σημεία οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες ή κοντινές! Με απασχολεί και μην προσπαθείτε να το αποφύγετε η φράση ’’Αλλοιώς θα πιστέψω ότι είσαι ένας ακόμη αυλικός της λογοτεχνικής παρεούλας, εργαλείο χρήσης των ολίγων μερικών’’ και σας ζήτησα την ανασκευή της γιατί με θίγει βάναυσα. Το συγκεκριμένο μπλογκ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας ανεξάρτητος κόμβος που δεν έχει ούτε εξαρτήσεις από εκδότες, ούτε διαφημιστικά κέρδη. Δεν έχω τη διάθεση να διαλαλώ την ακεραιότητά μου, μου αρκεί να την αποδεικνύω μέσω των κειμένων και της διαιχείρισης του χώρου σας.
Το δεύτερο στη σειρά σχόλιο σας δεν το κατάλαβα. Ενοχλεί ότι απάντησα σε κοινό ερωτηματολόγιο και κατέθεσα τις απόψεις μου ως readers diggest και έτσι αυτές καταχωρήθηκαν; Επρεπε να ζητήσω προσωπικό ερωτηματολόγιο; Να εξαιρέσω τον εαυτό μου από τους υπόλοιπους μπλόγκερ; Αγαπητή μου κυρία δεν είμαι κάποια φίρμα του πενταγράμμου που θέλει το όνομα της στη μαρκίζα με μεγάλα γράμματα στην είσοδο του μπουζουξίδικου. Ενας από τους 4-5000 Ελληνες μπλόγκερς είμαι και με τιμάνε μερικές εκατοντάδες ανθρώπων καθημερινά με τις επισκέψεις τους. Το γεγονός ότι δεν θέλω να ταυτίζονται οι απόψεις μου με άλλων και δεν μπορώ να λογοδοτήσω ή να δικαιολογήσω τα γραφόμενα σε άλλους παρεμφερείς χώρους δεν με κάνει ξεχωριστό! Δεν απάντησα σε κάποιο δημοψήφισμα ή στατιστική έρευνα. Με τίμησαν ζητώντας μου κάποιες απόψεις και κατέθεσα ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ, σωστές ή λάθος, όπως έκαναν και άλλοι εννέα μπλόγκερς. Εσείς εξισώσατε με μια ισοπεδωτική γενίκευση τους μπλόγκερς και σας παρακάλεσα να μιλάτε μόνο για θέματα που με αφορούν και για τα οποία μπορώ να απαντήσω και όχι να είμαι υποχρεωμένος να μιλάω ως αυτόκλητος υπερασπιστής ή κατήγορος (ρόλους που δεν επιθυμώ) για λογαριασμό του συνόλου των ανώνυμων μπλόγκερ.
 
Αγαπητέ μου ανώνυμε μπλογκίστ,

Παίρνω πίσω τα περί αυτοχαρακτηρισμών και κρατώ τον τίτλο που επιθυμείς να δώσεις στο μπλόγκ σου. «Η εκδίκηση του αναγνώστη». Σού εύχομαι να πραγματώσεις αυτή την ευτυχή επιθυμία.

Οσον αφορά στα βιβλία προς ψήφιση και τις ψηφοφορίες θα πρέπει να σού πώ ότι η a priori επιλογή του κριτηρίου της κριτικογραφίας ήδη σε τοποθετεί στο σύστημα. (Δεν χρειάζονται πάντοτε σπόνσορες και διαφημίσεις για να ανήκεις στο σύστημα! Αρκεί να το υπηρετείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο)

Απάντησέ μου για τις λιστες της κριτικογραφίας: ποιά επαναλαμβανόμενα βιβλία και συγγραφείς βρίσκονται μονίμως στην κριτικογραφία! Πόσοι απ΄αυτούς είναι βιβλιοκριτικοί , δημοσιογράφοι, εκλεκτοί των οίκων και στελέχη εκδοτικών επιχειρήσεων που μοιράζουν διαφημιστική πίτα!

Δεν σού τα γράφω αυτά με πίκρα. Κι εγώ έχω την τύχη να είμαι δημοσιογράφος και να με τιμούν συνάδελφοι στην κριτική. Αλλά γνωρίζω υπέροχα βιβλία που θάφτηκαν χωρίς να γραφτεί ούτε γραμμή γι αυτά. Και γνωρίζω συγγραφείς που έβαλαν την πένα στο θηκάρι τους , επειδή απογοητεύτηκαν.

Αν όντως είσαι ρομαντικός έχεις το χώρο, το χρόνο και τη διάθεση να το αποδείξεις!

Με διαρκώς αυξανόμενη συμπάθεια

Ιουστίνη Φραγκούλη

ΥΓ. Σε καλώ στο μπλόγκ μου για κουβέντα δημιουργική.
http://ioustini.blogspot.com/
 
Ήθελα να πω μια "Καλησπέρα" στον ρίντερ και "Καλή επιτυχία" στο βιβλίο της ψιλικατζού που δεν έτυχε να γνωριστούμε.
Στεναχωρέθηκα όμως διαβάζοντας τον γραπτό διάλογο του ρίντερ με την συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη.
Ίσως δεν μου πέφτει λόγος, μα νομίζω πως πρόκειται για παρεξήγηση. Πιστεύω πως θα λυθεί σύντομα.
Κυρία Φραγκούλη εύχομαι καλή επιτυχία στα βιβλία σας και να ξέρετε ότι εσείς είστε από τους τυχερούς συγγραφείς, εφόσον συμμετέχει βιβλίο σας σε ψηφοφορία. Αυτό και μόνο, λέει ότι ήταν άξιο προσοχής!
 
Αγαπητή κυρία Φραγκούλη πιστεύω ότι βρήκαμε ένα point τελικά αν και αποδείχθηκε χρονοβόρο. Αφού οι χαρακτηρισμοί σας αποσύρθηκαν μπορώ να σας γράψω ότι εδώ και καιρό αυτό το μπλογκ δεν κάνει τίποτε λιγότερο ή περισότερο απ’ αυτά που αναφέρονται στο τελευταίο σας σχόλιο. Θέλω να πιστεύω, όχι εγωιστικά αλλά ρεαλιστικά, ότι μερικά καλά βιβλία δεν πήγαν ολοκληρωτικά χαμένα χάρη στην αναφορά τους σ’ αυτό το μπλογκ. Και μερικά ακόμη βγήκαν στην επιφάνεια από τις υποδείξεις ή τις προτάσεις επισκεπτών του μπλογκ.
Θα σας παρακαλούσα ή προσκαλούσα με τη σειρά μου αφού ασκήσατε την κριτική σας στο θέμα των ψηφοφοριών και για να μη μείνουμε στην ανταλλαγή απόψεων ή επιχειρημάτων να μου προτείνατε μια άλλη φόρμουλα για την επιλογή βιβλίων που θα μπροούσαν να μπαίνουν στα σχετικά γκάλοπ. Αν η μέθοδος είναι πρακτική, εφαρμόσιμη και λογική σας υπόσχομαι να προχωρήσω στην υλοποίηση της. Και θα εκτιμήσω την προσφορά σας στο μπλογκ όπως φαντάζομαι θα κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Επίσης και επειδή δεν θέλω να κατηγορηθώ εκ νέου ως μίσθαρνο όργανο ή τηλεκατευθυνόμενο κάποιου κριτικού θα ζητήσω την άδεια σας για να συμπεριλάβω τη διεύθυνση του μπλογκ σας στα λινκ παραπομπής. Συνήθως και για να σας ενημερώσω για την πρακτική των μπλογκ αυτό γίνεται αυτοβούλως και δεν χρειάζεται διαδικασία έγκρισης αλλά δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ (και πάλι) για κάτι αυτονόητα.
 
@elpida
Πάντοτε και παντού υπάρχουν ταξικές διαφορές. Υπάρχουν συγγραφείς που παλεύουν για τη συγγραφική ’’επιβίωσή’’ τους και άλλοι που παλεύουν για τη συγγραφική ’’ευζωία’’ τους. Στο δικό μου μυαλό ο διαχωρισμός είναι αποδεκτός.Και είναι καιρός αγαπητή μου να το αντιληφθείς και αυτό.
 
Αγαπητέ μπλογκίστ,

Ευχαρίστως να σκεφθώ τον πιό γόνιμο τρόπο για να γίνει μια λίστα ψηφοφορίας βιβλίων ούτως ώστε να μην αδικηθούν κάποια εξ αυτών.

Εχω κάποιες ιδέες αλλά θα ήθελα να οριστικοποιήσω την πρόταση για να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη αχίλλειο πτέρνα!

Βεβαίως, μπορείτε να βάλετε το μπλόγκ μου στις συνδέσεις σας, άλλωστε σάς κάλεσα να διαλεχθούμε στο δικό μου τόπο.

Χαίρομαι που επικοινωνούμε επιτέλους χωρίς αιχμές, καθώς βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος!

Επίσης, σας συγχαίρω που κάποια βιβλία ανασύρθηκαν απο τα αζήτητα εξαιτίας της παρέμβασής σας στο μπλόγκ. Αυτό είναι το πιό άξιο έργο!

Με συμπάθεια

Ιουστίνη Φραγκούλη
 
Είσαι φοβερός αναγνώστης. Ξέρεις αν "Η συνωμοσία σαλτιμπάγκων" του Αλμπέρ Κόσερυ (ο αγαπημένος μου) κυκλοφορεί στα Ελληνικά, και που μπορώ να το βρώ; (έχω ψάξει πολλά βιβλιοπωλεία αλλά αυτός ο συγγραφέας είναι εξαιρετικά δυσεύρετος αν και τον θεωρώ κορυφαίο). Σ'ευχαριστώ
 
@ηλιογράφος
Το συγκεκριμένο δεν νομίζω ότι κυκλοφορεί. Εχουν κυκλοφορήσει αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ακόμη στα βιβλιοπωλεία τρία βιβλία του συγγραφέα.Ξεχασμένοι από τον Θεό (δύο φορές από δύο διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, η τελευταία το 2001, η πρώτη το 1991 από την Απόπειρα), Ζητιάνοι και περήφανοι (εκδόσεις Χατζηνικολή, 1991) και οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (εκδόσεις Χατζηνικολή, 1993).
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?