Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, February 02, 2007

 

19 βιβλία για το βραβείο του ’’Να ένα μήλο’’

Έτοιμη και η ’’μεγάλη λίστα’’ των βραβείων του περιοδικού ’’Να ένα μήλο’’ με τη χορηγία της Lamda Pharmaceuticals και χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Παρότι, ο συντονισμός των πενήντα, περίπου, συνεργατών του περιοδικού έμοιαζε ως απονενοημένο διάβημα όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς και στη ’’μεγάλη λίστα’’ συμπεριλήφθηκαν δεκαεννιά βιβλία (η παράθεση γίνεται με αλφαβητική σειρά των λογοτεχνών):
Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη, Χρήστος Αστερίου
Γειά σου, τηλεόραση!, Αλέξανδρος Ασωνίτης
Writersland, Νίκος Βλαντής
Τα χερουβείμ της μοκέτας, Ελένη Γιαννακάκη
Ο επιβάτης, Γιώργος Γλυκοφρύδης
Λευκή πετσέτα στο ριγκ, Νίκος Δαββέτας
Το μανιφέστο της ήττας, Άντζελα Δημητρακάκη
Αστεγοσκοπείο, Γιάννης Ζευγώλης
Μικρό ημερολόγιο συνόρων, Γκασμέτ Καπλάνι
Η μανία με την άνοιξη, Άρης Μαραγκόπουλος
Πυθαγόρεια εγκλήματα, Τεύκρος Μιχαηλίδης
Μαμάδες βορείων προαστίων, Παυλίνα Νάσιουτζικ
Μοβ μαέστρος, Σοφία Νικολαϊδου
Τυφλό σύστημα, Βασίλης Πεσμαζόγλου
Η καλοσύνη των ξένων, Πέτρος Τατσόπουλος
Παραβολή, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Το μονοπάτι στη θάλασσα, Αντώνης Σουρούνης
Αμερικάνικη φούγκα, Αλέξης Σταμάτης
Κινέζικα κουτιά, Σώτη Τριανταφύλλου
Σε ένα μήνα από σήμερα θα ανακοινωθεί η βραχεία λίστα με πέντε βιβλία και την…ημέρα του ψέματος (Πρωταπριλιά) ο νικητής. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που ψηφίζουν οι πενήντα συγγραφείς (η συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκει στη νεότερη ηλικιακά αλλά και από πλευράς έργου γενιά της λογοτεχνίας) έχουν δημοσιευθεί και παλαιότερα στο blog και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά (16 Οκτωβρίου). Βλέποντας τη λίστα και με δεδομένη την καλοπροαίρετη διάθεση μου απέναντι στην προσπάθεια της Λώρης Κέζα να επισημάνω θετικά και αρνητικά της λίστας σύμφωνα με την άποψή μου.
Η λίστα είναι πολυσυλλεκτική και δεν περιορίσθηκε σε ευπώλητα παρότι δημιουργεί αίσθηση και ξενίζει η επιλογή των εμπορικότατων ’’Μαμάδες Βορείων προαστίων’’ της Νάσιουτζικ και μάλιστα από συγγραφείς. Παρόλα, αυτά, ορισμένες επιλογές δείχνουν εξαιρετική γνώση της συνολικής παραγωγής όπως αυτή του 27χρονου Γ. Ζευγώλη (δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ αλλά το πρώτο βιβλίο του νεαρού συγγραφέα που επίσης κυκλοφόρησε μέσα στο 2006 με τίτλο ’’Λογοχανείο’’ και το θεωρώ ανώτερο του προτεινόμενου πρωτοπαρουσιάσθηκε από τούτο εδώ το blog στις 26 Φεβρουαρίου 2006).
Νέοι συγγραφείς ψήφιζαν και δεν αγνόησαν μερικούς, ακόμη, καινούργιους δημιουργούς όπως οι Καπλάνι, Γλυκοφρύδης αν και σε γενικές γραμμές λείπουν οι τολμηρές επιλογές! Δεν έχω αναγνωστική άποψη και για τα 19 βιβλία (συνεχίζω να αρνούμαι να διαβάσω Τατσόπουλο, δεν γράφω για τα Κινέζικα κουτιά αφού θα το κάνω τις αμέσως προσεχείς μέρες και διαβάζω συμπτωματικά Ασωνίτη αυτό το διάστημα, ενώ δεν έχω διαβάσει άλλα έξι βιβλία της λίστας) αλλά νομίζω ότι οι υποψηφιότητες που με καλύπτουν απόλυτα είναι αυτές των Βλαντή, Σουρούνη, Μαραγκόπουλου και Σταμάτη (σε τυχαία σειρά). Το ζητούμενο για το ’’Να ένα μήλο’’ ήταν να γίνει η καλή αρχή και αυτό νομίζω –με τις αναγκαίες ενστάσεις ή επιβεβαιώσεις στις επιλογές- ότι επιτεύχθηκε.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?