Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, January 26, 2007

 

(20) αδικημένα βιβλία 2006 (μέρος 7ο)

Νο. 13, Η καρδιά του λαγού, Βασιλική Ηλιοπούλου (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)


Η Βασιλική Ηλιοπούλου είναι πιο γνωστή ως κινηματογραφίστρια παρά ως πεζογράφος και η δουλειά της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ μέσα στο 2006 με τίτλο ΄΄Η καρδιά του λαγού’’ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Στη συλλογή των επτά διηγημάτων της κατορθώνει να περιγράψει με κινηματογραφική τεχνική και ατμοσφαιρική διήγηση μια σειρά μύχιων ανθρώπινων συναισθημάτων η καταστάσεων. Ο θάνατος σε κάθε μορφή κυριαρχεί στην πλειοψηφία των διηγημάτων που κορυφώνονται με την ιστορία της εκταφής ενός νεκρού που παρουσιάζεται ψυχρά και ουδέτερα σε βαθμό σοκαριστικό για τον αναγνώστη. Βασανισμοί ψυχικά άρρωστων, κακοποιήσεις γυναικών ή αθώων πτηνών σε μια αφήγηση που παραδόξως δεν κρύβει ζόφο παρά την ατμόσφαιρα που σε ορισμένες περιπτώσεις θα περιγραφόταν (κινηματογραφικά και όχι λογοτεχνικά) σαν φτηνή horror movie χωρίς πολύ αίμα. Η Ηλιοπούλου ποντάρει όχι στους σκοτεινούς χαρακτήρες της αλλά στην υποβλητική μινιμαλιστική αφήγηση και κερδίζει χωρίς μεγάλη δυσκολία το αναγνωστικό στοίχημα σε ένα βιβλίο που εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί, με λιγότερο καλούς χειρισμούς, σε κακόγουστη φάρσα ή ενός επικίνδυνα υπερ-ρεαλιστικού αναγνώσματος. Ενδεχόμενα αν κάποιος έχει το χρόνο να επαναλάβει την ανάγνωση να βρει δεύτερα και τρίτα πεδία που κινείται η Ηλιοπούλου που εκτός των άλλων δεν έχει ένα κεντρικό και επαναλαμβανόμενο θεματικό άξονα (παρά τη…θανατερή εμμονή αρκετών διηγημάτων) αλλά δημιουργεί την αίσθηση της ποικιλίας. Από ένα συνολικά καλό βιβλίο ξεχώρισα το διήγημα που χάρισε τον τίτλο στο βιβλίο (Η καρδιά του λαγού, όπου ευφυέστατα το θήραμα μετατρέπεται σε κυνηγό) και τις εξαιρετικές ΄΄Καμπανίτσες της Βαλεντίνης’’ όπου το ρόλο του…λαγού παίζει πλέον μια κακοποιημένη οικονομική μετανάστρια. Νομίζω ότι θα ικανοποιήσουν αναγνωστικά και μερικά από τα υπόλοιπα διηγήματα όπως το ’’Καρουζέλ’’, η ’’Γάτα πάνω στο κάγκελο’’ και οι Σαββατιάτικες δουλειές όπου σε μια ατμόσφαιρα-θρίλερ αποδεικνύεται ότι ο…κηπουρός δεν είναι ψυχοπαθής δολοφόνος! Αντίθετα, η μάλλον αόριστη και απροσδιόριστη κατεύθυνση δύο άλλων διηγημάτων (Καλή πράξη, Χώμα) τα κάνει μάλλον τους πιο ’’αδύναμους κρίκους’’ ενός βιβλίου που μάζεψε καλές κριτικές αλλά δεν είδα να το εξαργυρώνει με ανάλογη παρουσία και αναγνωστική προτίμηση στα ευπώλητα της περασμένης χρονιάς.
Comments:
Agaphte Reader's-Diggest,

(Den vrhka to e-mail sou, kai anagkastika sou stelnw to parakatw ws sxolio se ena palio post, wste na meinei metaksu mas,afou den afora kanenan allon. Se parakalw loipon na to diagrapseis.)

Kapoio provlhma sto systhma, h kapoios kakentrexhs, diegrapse apo pantou to blog mou. Twra to URL "desiderius1982,blogspot.com" to exei karpw8ei allos, kai exei valei ekei ena blog-fantasma.

Suntoma 8a epanel8w sto posting, sto neo blog pou eftiaksa - ektos Blogger fusika.

Den mporw kan na valw ena link sthn palia dieu8unsh gia na prow8w tous episkeptes sto neo blog, epeidh thn exei parei allos. Den 8a mporoun loipon na me ksanavroun polloi ap' osous anagnwstes eixa. 8ermh paraklhsh: Antikatasthse sto link pou eixes gia to blog mou th swsth nea dieu8unsh (apo to blog sou proerxotan megalo meros twn episkeptwn mou):

DESIDERIUS82.WORDPRESS.COM

Euxaristw eilikrinws.
Desiderius (Nikos)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?