Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, November 11, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 72

Κατά καιρούς το ΕΚΕΒΙ δοκιμάζει μερικά ’’ανοίγματα’’ σε χώρες του εξωτερικού. Επειδή, το μεγάλο (ανέφικτο για μένα) όνειρο της εισχώρησης στην…Κινέζικη αγορά είναι τόσο μακρινό όσο και το…Πεκίνο το παλεύει ακόμη με χώρες της Ευρώπης. Η ευκαιρία του 2001 όταν η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα στη Φραγκφούρτη πήγε στράφι, οι Γερμανοί ακόμη ψάχνουν τους τότε υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού για να πάρουν τα χρήματα για τις μεταφράσεις και αυτό το τριήμερο παίρνει σειρά η Βιέννη. Το ΕΚΕΒΙ αυτό το τριήμερο έβαλε στόχο το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Βιέννης (άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή). Η καλύτερα το βοήθησε Γερμανίδα μεταφράστρια με παρελθόν συνεργασίας με Έλληνες συγγραφείς. Αυτή στην ουσία πρότεινε και τους συγγραφείς που βρίσκονται στη Βιέννη με στόχο να προσελκύσουν εκδότες της χώρας. Καλή η κίνηση αλλά αμφιβάλλω αν θα έχει ανάλογη απόδοση για ένα απλό λόγο. Επελέγησαν κυρίως συγγραφείς της νεότερης γενιάς που οι περισσότεροι είναι μεν καλοί αλλά πολύ ’’ελληνοκεντρικοί’’. Με απλά λόγια: Αν δεν μπορούσαν να επιλεγούν συγγραφείς που λόγω θέματος πιθανώς θα συγκινούσαν το Γερμανόφωνο κοινό (πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό ’’Ο Επιβάτης’’ του Γλυκοφρύδη εμπνευσμένος από το διχασμένο Βερολίνο, σίγουρα υπάρχουν και άλλα, όμως ποιος και γιατί να σκεφτεί ή να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρειες) τότε έπρεπε να επιλεγούν βιβλία και συγγραφείς που προσεγγίζουν θέματα παγκοσμιοποιημένα…Ναι, μεν μιλάμε για εξαγωγή πολιτισμού και γραμμάτων αλλά το όλο θέμα δεν επιχορηγείται από κάποιο ελληνικό Υπουργείο και έχει ως άμεση προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές την εμπορική επιτυχία. Άρα, η ανακύκλωση μιας συγκεκριμένης ομάδας συγγραφέων μάλλον θα πετύχει όσο…πέτυχαν και οι αντίστοιχες κινήσεις του 2001. Μακάρι, να βγω ψεύτης…
· - Τη λένε Ρίβερμπεντ, είναι γύρω στα 25 και φυσικά στην Ελλάδα την ξέρουν ελάχιστοι. Είναι όμως η πλέον δημοφιλής Ασιάτισσα blogger που κατέγραψε κρατώντας αυστηρά την ανωνυμία της γλαφυρές λεπτομέρειες από τον πόλεμο της Βαγδάτης. Συνεχίζει να καταγράφει τη ζωή στη Βαγδάτη και μετά τον πόλεμο (αν και στην ουσία το Ιράκ βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σήμερα σε εμπόλεμη

κατάσταση). Θα τη βρείτε στο http://www.riverbendblog.blogspot.com/ (το μπλογκ ενημερωθεί μόλις δύο φορές μετά τις 5 Αυγούστου, την τελευταία πριν λίγες μέρες με μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με την απόφαση εκτέλεσης του Σαντάμ). Η ακόμη καλύτερα στο βραβευμένο της βιβλίο ’’Η Βαγδάτη φλέγεται’’ που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πανεπιστημιακό-Λογοσοφία που εμφανίστηκε το 2000 αλλά μετά μακρά περίοδο σιγής φέτος έχει κυκλοφορήσει επτά τίτλους. Το βιβλίο που ήδη έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες και έχει γίνει θεατρική παράσταση στο Λονδίνο ήταν υποψήφιο για πολλά βιβλία όπως το Samuel Johnson του BBC4 (2006) ενώ πήρε και το βραβείο Μπλούγκι για το καλύτερο διαδικτυακό ημερολόγιο σε Ασία και Αφρική.
Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε και το βιβλίο ’’Τα Ντουρντουβάκια’’ εμπνευσμένο από τη Βουλγαρική κατοχή της βόρειας Ελλάδας την τριετία 1941-44. ’’Ντουρντουβάκια’’ ήταν η ονομασία των ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας του Βουλγαρικού στρατού κατοχής. Το βιβλίο είναι το πρώτο του εξηντάχρονου Δημήτρη Μπατσιούλα και βασίζεται πέρα από ορισμένους μυθοπλαστικούς ήρωες και σε αληθινές μαρτυρίες.
- Εδώ και καιρό μέλος της παρέας μας η blogger από το εξαιρετικής ευαισθησίας και υψηλής εικαστικής παρέμβασης http://www.chromo-sphere.blogspot.com/ Αλλά διαθέτει και με λογοτεχνικές ανησυχίες. Μου έστειλε και την ευχαριστώ πολύ μερικές (ακόμη) ενδιαφέρουσες διαδικτυακές διευθύνσεις.
- http://alterfactor.chimeres.gr/index.php?f=1&fid=216 Εδώ θα βρείτε σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη το διήγημα ’’Λουλούδια για τον Αλγκερνον’’
- http://www.indiktos.gr/newsdetail.php?news_id=3 Ο εκδοτικός οίκος Ίνδικτος προκήρυξε διαγωνισμό διηγήματος και στη διεύθυνση αυτή υπάρχουν τα δέκα που διακρίθηκαν.
- http://www.infolibraries.gr/ - H πύλη των λαϊκών βιβλιοθηκών
- http://www.haef.gr/chilias/greek/lit/kid_stories.html - Τέσσερα μαθητικά διηγήματα (ΠΡΟΣΟΧΗ: Διηγήματα όχι βίντεο).
- Μια και έγραψα για μαθητικά βίντεο να ευχαριστήσω τον Γιάννη Ξανθούλη (εάν δεν είναι μεταξύ των επισκεπτών του blog ας του μεταφέρει κάποιος τις ευχαρισατίες μου) γιατί σε καιρούς δύσκολους μ΄έκανε να γελάσω και ως γνωστό το γέλιο μακραίνει τη ζωή. Διαβάζω κάθε Σάββατο τη στήλη του στην Ελευθεροτυπία αλλά σήμερα ξεπέρασε και τον καλύτερο εαυτό του. Είναι όλη αφιερωμένη σ’ ένα έμμετρο και στην…αγωνία ενός μαθητή που την επόμενη έχει διαγωνίσματα στην…πορνο-Γεωγραφία, πορνο-ιστορία, πορνο-θρησκευτικά κλπ. Απολαυστικός με την πεσιμιστική διαπίστωση στο τέλος ότι ’’τα χρόνια περνάνε και γερνάμε’’.

- Στα περίπτερα εδώ και λίγες μέρες το τεύχος νούμερο 468 του περιοδικού ’’ΔΙΑΒΑΖΩ’’. Πληρέστατο το αφιέρωμα στο γοτθικό μυθιστόρημα, συνεντεύξεις με αφορμή τις νέες δουλειές τους από Ιωάννα Καρυσιτάνη, Πέτρο Τατσόπουλο, συνέντευξη (πολύ καλή με εύστοχες ερωτήσεις και καλή γραφή από τη Νικόλ Λαφαζάνη) της Μαρίας Μήτσορα, το πάντοτε απολαυστικό ’’Κόντρα Διάβασμα’’ του Κατσουλάρη που συγκρίνει τα βιβλία δύο πρωτοεμφανιζόμενων (Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Α. Μάντης), βιβλιοκριτική και βιβλιοπαρουσίαση, το δελτίο κριτικογραφίας του μήνα (απ΄ όπου προκύπτουν και τα υποψήφια προς ψήφιση βιβλία του blog), αφιέρωμα στον Τάσο Αθανασιάδη που έφυγε πλήρης ημερών τον περασμένο μήνα και φυσικά το έγκυρο δελτίο πωλήσεων του περιοδικού.


Comments:
Τελείωσα τα κινέζικα κουτιά της Σώτης και είπα να ρίξω μια ματιά στην Ελληνική Λογοτεχνία πριν ξεκινήσω το επόμενο βιβλίο.
Από τη Βαγδάτη περάσαμε στη ζωγραφική, στη συνέχεια στα παιδικά διηγήματα και καληνυχτίζουμε με τον Ξανθούλη!
Οντως πολύ χαριτωμένος ο Ξανθούλης!
Παρεπιπτόντως, είναι πράγματι ξανθός; Πολύ καλό πόστ, αναγνώστη!
Μερσί και καλό βράδυ.
 
@angeta
Δεν τα έχω αρχίσει ακόμη, διαβάζω για...δεύτερη φορά την Αμερικάνικη Φούγκα του Σταμάτη. Είπα για μια φορά να γίνω...πολυσυλλεκτικός! Δεν έχω πάει βόλτα στα βιβλιοπωλεία για να ξέρω τι από τα καινούργια κυκλοφόρησε και τι όχι... Χωρίς να προτείνω (δεν το κάνω ποτέ, νομίζω ότι είναι γνωστό) ακούω καλά λόγια από παντού για το καινούργιο βιβλίο του Κουμανταρέα, αν ψάχνεις τίποτε παλαιότερο (των τελευταίων μηνών) ρίξε μια ματιά στο αρχείο του blog από τα τέλη Μαϊου και μετά και δες τι μπορεί να σε ενδιαφέρει...
 
Το πολυσυλλεκτικός της προηγούμενης απάντησης δεν αναφέρεται στο καινούργιο βιβλίο του Αλέξη αλλά στη θεματολογία του μπλογκ.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?