Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, June 17, 2006

 

Ωδή στον Roger Waters

Μπορεί η φωνή του να είναι ‘’σπασμένη’’ (62 χρονών έφτασε), μπορεί στις δύσκολες ‘’λούπες’’ να δούλεψε η σίγουρη λύση του play back αλλά χθες το βράδυ στο Τέρα Βάιμπ της Μαλακάσας ο Ρότζερ Ουότερς πρόσφερε συνολικά ένα σπάνιο σόου για τα δεδομένα της χώρας μας. Μια καλή συναυλία είναι ο πιο σοβαρός λόγος που μπορεί να με αποσπάσει από την…ανάγνωση και η χθεσινή βραδιά χωρίς βιβλία άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω.Ο Ουότερς, που όπως και οι υπόλοιποι Floyd λατρεύει την Ελλάδα και είχε ένα λόγο παραπάνω να παίξει καλά. Το πρώτο μέρος της συναυλίας χωρίς εμφανή τη διάθεση να μας πλασάρει αποκλειστικά και μόνο τραγούδια από τις πρόσφατες δουλειές του θύμιζε ένα tribute στους Pink Floyd, με αναφορές που ξεκινούσαν από τα ‘’ψυχεδελικά’’ χρόνια του γκρουπ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και σεβασμό στον κόσμο που απογειώθηκε με τα Shine on you crazy diamond και Wish you were here. Στο δεύτερο μέρος, παρουσίασε το προσωπικό του αριστούργημα το Dark side of the moon, δίσκο που ουσιαστικά ξανάγραψε την ιστορία του ροκ από την αρχή ή μας υποχρέωσε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για τη συγκεκριμένη μουσική όταν βγήκε. Χωρίς διαθέσεις μοντερνισμού έπαιξε σεμνά όλο τον δίσκο, ο κόσμος των αποθέωσε στα Money, Us and them και στο κλασικότερο όλων Brain Damage κανείς δεν ήθελε να φύγει. Ο Ρότζερ γύρισε στη σκηνή για ένα σετ τριών τραγουδιών από το ‘’The Wall’’ και κατάφερε μέσα σε 15 λεπτά να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο. Εξηντάρηδες τραγουδούσαν δίπλα-δίπλα με εικοσάχρονους αγέννητους όταν είχε κυκλοφορήσει ο συγκεκριμένος δίσκος και το encore της συναυλίας αποδείχθηκε μυσταγωγικό για 30.000 κόσμο που δημιούργησε το αδιαχώρητο σε ένα χώρο που δύσκολα γεμίζει. Φύγαμε χορτασμένοι, ο ίδιος πριν εγκαταλείψει το χώρο, στα backstage της συναυλίας δήλωσε ενθουσιασμένος από το κοινό αλλά το βασικό δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Μέσα σε ένα τρίωρο, ο Ουότερς κατάφερε να μας γυρίσει πίσω, να ανατρέψει τους νόμους του χρόνου, να μας πείσει ότι δεν είναι 2006 αλλά….1989, ότι δεν είμαστε στη Μαλακάσα αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι, στην ιστορική εκείνη συναυλία των Floyd (ο ίδιος δεν ήταν τότε με το γκρουπ) και να μας χαρίσει την ψευδαίσθηση της επιστροφής στη νιότη. Μόνο και μόνο για αυτούς τους λόγους αξίζει τον κόπο σήμερα να αλλάξω λίγο θέμα και αντικείμενο.Φυσικά, μέρα χωρίς…βιβλία δεν υπάρχει. Για όσους λοιπόν ήταν χθες στη Μαλακάσα αλλά και για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στο φαινόμενο Pink Floyd διάλεξα τα καλύτερα βιβλία (από τα δεκάδες που κυκλοφορούν για το γκρουπ και τον κιθαρίστα), όλα σε αγγλική γλώσσα, τα οποία εύκολα μπορούν
να βρουν στα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Έχουμε και γράφουμε:Η πιο δυσκολοεύρετη κυκλοφορία αφορά το βιβλίο ‘’The Wall’’ (εκδόσεις Music Sales Limited) στο οποίο μαθαίνουμε όλες τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο πίσω από τον ιστορικό δίσκο. Έκδοση του 1992. Στο ίδιο πνεύμα αλλά πιο πρόσφατο (1998) το Which One's Pink?: An Analysis of Concept Albums of Roger Waters and "Pink Floyd" του Φιλ Ρόουζ, ενώ το καλύτερο από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει ο ίδιος ο Γουότερς είναι το Amused to Death (αφορά τον ομώνυμο δίσκο του) που εκδόθηκε από την Omnibus Press το 1999. Το φαινόμενο Pink Floyd προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική γωνία δύο σημαντικά βιβλία. Το Inside Out: A Personal History of Pink Floyd (πρόσφατη κυκλοφορία, μόλις του 2005) γραμμένο από το μέλος της μπάντας Νικ Μέισον και το The "Pink Floyd" Odyssey: Saucerful of Secrets του Νικόλας Σνάφερ, που κυκλοφόρησε την ίδια εποχή πάνω κάτω. Τέλος, για τους φανατικούς της μπάντας από τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφορεί και η Εγκυκλοπαίδεια των Πινκ Φλόιντ από τις εκδόσεις Apogee Books όπου μέσα σε 450 σελίδες υπάρχουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα για το θρυλικό γκρουπ με την υπογραφή του Βέρνον Φιτς.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?