Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, June 01, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 48

Πριν από λίγο καιρό έγραψα για δύο βιβλία που μεταφέρονται με τη μορφή σίριαλ στη μικρή οθόνη. Για τον ‘‘Θείο Τάκη’’ του Ξανθούλη και το αστυνομικό ’’Αμυνα ζώνης’’του Μάρκαρη. Δεν είναι όμως τα μοναδικά βιβλία που θα μεταλλαχθούν σε σειρές από την κρατική τηλεόραση. Απλά, ήταν οι πιο εντυπωσιακές συμφωνίες που πέτυχαν οι εταιρείες παραγωγής. Ακολουθούν όμως και άλλα βιβλία, παλαιότερης παραγωγής αλλά εξίσου εμπορικά, αφού όπως φαίνεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων που κυμαίνεται από 20 έως 50.000 ευρό (ανάλογα την περίπτωση, τον εκδοτικό οίκο, το βιβλίο ή αν διαχειρίζεται το βιβλίο η εταιρεία ή ο ίδιος ο συγγραφέας) είναι αρκετά προσιτό και εγηγυάται εύκολη απόσβεση!Στον ’’Θείο Τάκη’’ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Ειρήνη Παππά ενώ στην κρατική τηλεόραση μέχρι το τέλος της χρονιάς ή τους πρώτους μήνες του 2007 θα προβληθούν και άλλα σίριαλ βασισμένα σε λογοτεχνικά έργα. Το ’’Δέκα’’ του Καραγάτση με το σενάριο διασκευασμένο για τις τηλεοπτικές ανάγκες από τον ’’μετρ’’ Βασίλη Γκούφα με πρωταγωνιαστές άκρως εμπορικούς (Γκλέτσος και Ματσούκα στους κεντρικούς ρόλους). Το βιβλίο που κυκλοφορεί από την ΕΣΤΙΑ έχει ξεπεράσει τις 10 εκδόσεις.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη ’’Η αρραβωνιστικιά του Αχιλλέα’’ γνώρισε τεράστια επιτυχία και το βιβλίο που συνεχίζει να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και έχει φτάσει τις 28 εκδόσεις επίσης παίρνει το δρόμο για τη μικρή οθόνη. Λογικά, αυτό θα φέρει ένα δεύτερο κύκλο πωλήσεων 11-12 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου.Η εταιρεία παραγωγής του Κώστα Κουτσομύτη έχει αγοράσει (μετά τις δοκιμασμένες συνταγές των τελευταίων ετών) αρκετά δικαιώματα μεταφοράς βιβλίων. Ο σκηνοθέτης έχει αποκλειστικό συμβόλαιο με τον Alpha, άρα εκεί θα προβληθούν όλα τα σίριαλ.
Το πρώτο χρονικά σίριαλ θα είναι βασισμένο στο κλασικό έργο του Αγγελου Τερζάκη ’’Η Πριγκιπέσα Ιζαμπώ’’ (άλλο ένα βιβλίο της ΕΣΤΙΑΣ) που έχει ξεπεράσει τις 20 εκδόσεις! Σίριαλ εποχής αφού αφορά το μεσαίωνα στη Νάξο και τον Μυστρά. Φυσικά, ο αγαπημένος συγγραφέας του Κουτσομύτη είναι ο Μουρσελάς και η συνεργασία τους ελπίζουν ότι μετά τα ’’Βαμένα κόκκινα μαλλιά’’ θα αναδείξει ένα λιγότερο γνωστό του ευπώλητου συγγραφέα το ’’Κλειστό λόγω μελαγχολίας’’ που κυκλοφόρησε το 1999 από τον ΚΕΔΡΟ.
Εργο εποχής θα είναι και η μεταφορά του ’’Πριμαρόλια’’ της Αθηνάς Κακούρη από τον Κουτσομύτη. Βιβλίο που κυκλοφόρησε από την Εστία το 1998 και πραγματεύεται την ιστορία των σταφιδέμπορων της Πάτρας λίγο πριν το 1900!
Ενα από τα λιγότερο εμπορικά βιβλία του γιώργου Πολυράκη το ’’Συνάντηση με το χθες’’ (έφτασε μόλις στην...6η έκδοση από το 2001 που πρωτοκυκλοφόρησε από τον ΨΥΧΟΓΙΟ) είναι το τελευταίο που αγοράστηκε από τον Κουτσομύτη. Ο Πολυράκης ένας από τους συγγραφείς που αγνοείται συστηματικά από τους κριτικούς εξασφαλίζει έτσι και την πρώτη (αν δεν κάνω λάθος) τηλεοπτική μεταφορά έργου του.
Η Βάνα Μπάρμπα, επίσης στον Alpha, θα υποδυθεί μια πόρνη την εποχή της Τρούμπας. Ολα αυτά θα προκύψουν από την μεταφορά του βιβλίου της Χρύσας Δημουλίδου ’’Τα δάκρυα του Θεού’’. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πέρσι από τον Λιβάνη και σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις, ενώ οι αναγνώστες του μάλλον θα ικανοποιηθούν από την τηλοπτική διασκευή αφού το σενάριο θα υπογράψει η ίδια η συγγραφέας! Επίσης ο Alpha θα μας ξαναθυμίσει τις θρυλικές αστυνομικές ιστορίες του γιάννη Μαρή που θα μετατραπούν σε αυτοτελή επεισόδια. Το ρόλο του αστυνόμου Μπέκα (μόνιμος ήρωας των ιστοριών του Μαρή) θα υποδυθεί ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης...
- Είδα ένα μικρό σχόλιο στο Βήμα της Κυριακής δίπλα στη στήλη των ευπώλητων με τα αρχικά Ν.Μ. (Νίκος Μπακουνάκης να υποθέσω..) για την παρουσία του ’’Φάδερ Ημών’’ του Μάνου Βουράκη στα....ψηλά των ευπώλητων. Υποστηρίζει την άποψη ότι το βιβλίο διαφημίστηκε ’’στόμα με στόμα’’... Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ελίτ των κριτικών μας αδυνατεί να προσεγγίσει οποιαδήποτε νέα τάση στην οποία προσθέτει πολύ βολικά την ταμπέλα ’’μη λογοτεχνία’’ και την αγνοεί! Οσα γράφω στη συνέχεια δεν αφορούν αποκλειστικά τον Ν.Μ. (για να μην παρεξηγηθώ) αλλά γενικά όλους τους mainstream κριτικούς. Φυσικά, το φαινόμενο Βουράκης μόνο ’’στόμα με στόμα’’ δεν διαφημίστηκε! Η Ωκεανίδα από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας έβαλε ολοσέλιδες διαφημίσεις στον τύπο. Το εξαιρετικής έμπνευσης εξώφυλλο με την ’’διαστρέβλωση’’ του έργου του Μιχαήλ Αγγελου ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε αποτέλεσε και ντεκόρ μεγάλου καταστήματος στο Κολωνάκι!Οι μόνοι που συνεχίζουν να ασχολούνται ’’στόμα με στόμα’’ με το βιβλίο που είναι στις προτάσεις όλων των μεγάλων βιβλιοπωλείων και σε περίοπτη θέση στα ράφια τους είναι οι κριτικοί! Βλέπετε, η μοντέρνα προσέγγιση του Βουράκη σε ένα θρησκευτικό ζήτημα τους υποχρεώνει να τον... αγνοήσουν! Μισή αράδα κριτική δεν έχει γραφτεί στα σοβαρά έντυπα, ούτε καν αρνητική! Σε πείσμα αυτής της.... σύμπτωσης (;) το βιβλίο συνεχίζει να πουλάει και ο Βουράκης προστίθεται από νωρίς στην ίδια λίστα με τον Πολυράκη και τον Καρακάση... Τώρα, πως γίνεται άνευ κριτικής να μπαίνει η ταμπέλα ’’φτηνή λογοτεχνία’’ ή ’’μη λογοτεχνία’’ σε ένα βιβλίο είναι άλλη συζήτηση. Διότι προφανώς οι αξιότιμοι κριτικοί μας έχουν μάθει και έχουν συνηθίσει να ασχολούνται με μια δουλειά όταν πρόκειται να την εκθειάσουν και να την προβάλλουν για λόγους δημοσίων σχέσεων, υποχρέωσης στον συγγραφέα-συνάδελφο τους ή στον εκδοτικό του οίκο. Σταματάω εδώ απλά γίνεται αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση τι εννοώ... Αλλά και ποιούς εννοώ... Περιμένω απλά να δω τον θαραλέο που θα σπάσει τη συνομωσία της σιωπής και θα... ακουμπήσει το ’’καυτό’’ βιβλίο.
Comments:
πολύ ενδιαφέρον (και μόλις τώρα τελείωσα τον Θείο Τάκη)
:)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?