Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, April 25, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 31

Στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι κάτι κοινότυπο και συνηθισμένο. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο από την αγάπη ορισμένων για το βιβλίο και είναι λιγοστοί. Οι Ομιλοι Βιβλίου ουσιαστικά είναι λέσχες, τοπικής εμβέλειας, που λειτουργούν και σαν βιβλιοθήκες αλλά κυρίως σαν χώροι όπου παρουσιάζονται συγγραφείς και μιλάνε για τη δουλειά τους. Από τους πλέον δραστήριους είναι αυτός που λειτουργεί στο Κορωπί και όχι μόνο ασχολείται με συγγραφείς της ’’επικαιρότητας’’ αλλά εμβαθύνει συνολικά στο έργο τους και δεν στέκεται μόνο στην πρόσφατη βιβλιογραφία τους.
Την τελευταία τριετία από την αίθουσα του ομίλου έχουν παρελάσει οι Μουρσελάς, Ερση Σωτηροπούλου, Ευγενία Φακίνου, Γιάννης Ξανθούλης, Ρέα Γαλανάκη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Λένα Διβάνη, Ισμήνη Καπάνταη, Μαρία Γαβαλά, ακόμη και ο ακριβοθώρητος Νίκος Θέμελης. Τον Μάιο θα είναι προσκεκλημένος της ομάδας ο Αλέξης Σταμάτης.
- Ο Αλέξης Σταμάτης ετοιμάζει το νέο του βιβλίο που θα είναι στα βιβλιοπωλεία τον Οκτώβριο. Γνωστή είναι μόνο μια...σελίδα του βιβλίου, αυτή που διάβασε σε εκδήλωση που έγινε τον Νοέμβριο στο πλαίσιο φεστιβάλ κινηματογράφου του περιοδικού ’’ΣΙΝΕΜΑ’’. Η σελίδα αναφέρεται σε ένα από τους αγαπημένους ήρωες του συγγραφέα τον Μπομπ Ντίλαν. Ενδεχομένως, πληροφορίες για το βιβλίο του όταν έρθει η ώρα ίσως δώσει ο ίδιος ο Σταμάτης μέσω του blog του (link σύνδεσης υπάρχει παραπλεύρως).
- Μαθαίνω ότι με ανακάλυψαν ή τους πληροφόρησαν για την ύπαρξη μου στον εκδοτικό οίκο ΗΛΕΚΤΡΑ και ήμουν θέμα συζήτησης. Ανταποδίδω τα... καλά λόγια με τις ευχές μου για ένα από τους νεότερους εκδοτικούς οίκους (αν δεν κάνω λάθος μετράει 2-3 χρόνια ζωής) που όμως πολύ γρήγορα έδωσε το στίγμα με μια σειρά ποιοτικών εκδόσεων και δημιούργησε αίσθηση με το άκρως επιτυχημένο ’’Αλφαβητάρι του διαβόλου’’...Μακροημέρευση και επιτυχίες.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?