Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, February 17, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 9

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση μέσα στον Μάρτιο ή λίγο αργότερα να κυκλοφορούν στην αγορά -ταυτόχρονα- τρία ''καινούργια'' βιβλία του Κώστα Μουρσελά εκ των οποίων τα δύο θα είναι ίδια ή περίπου ίδια. Τόσο ο καινούργιος του εκδοτικός οίκος, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, όσο και ο παλιός (ΚΕΔΡΟΣ) ρίχνουν στην αγορά τα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά με την υποσημείωση ότι πρόκειται για αναθεωρημένες εκδόσεις!!! Ταυτόχρονα, την άνοιξη θα κυκλοφορήσει πιθανότατα και το νέο μυθιστόρημα του Μουρσελά από τον καινούργιο του εκδοτικό οίκο...Χαμός...
- Μαθαίνω από τον εκδοτικό χώρο ότι πολλοί οίκοι έμπλεξαν και μάλιστα άσχημα με δικαιώματα στην Τουρκία και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Και πλην λιγοστών εξαιρέσεων όπου οι συμφωνίες έγιναν μεταξύ εκδοτικών οίκων οι υπόλοιποι που λειτούργησαν με....μεσάζοντες ή με ιδιωτική πρωτοβουλία ψάχνουν και θα ψάχνουν για καιρό τα λεφτά τους. Μάλιστα, ειδικά στην Πόλη υπάρχει το φαινόμενο των ’’μαϊμού’’ εκδόσεων. Φίλος μου έφερε από την Πόλη δύο διαφορετικές εκδόσεις βιβλίου της Διδώ Σωτηρίου, μια αγορασμένη κανονικά από βιβλιοπωλείο όπου υπήρχαν όλα τα νόμιμα credits και μια από καρότσι πλανόδιου όπου δεν υπήρχε μετά το εξώφυλλο καμία απολύτως αναφορά σε εκδοτικό οίκο, μεταφραστή κλπ. Προχωρημένοι οι γείτονες, εμείς έχουμε μείνει στα ’’μαιμού’’ CD και DVD. Καλές σχέσεις με την Τουρκική αγορά έχει ο ΚΕΔΡΟΣ (όσο τουλάχιστον είχε τον Μουρσελά που πουλάει πολύ στην Τουρκία μαζί με Σωτηρίου, Μάρα Μειμαρίδη για τους ευνόητους λόγους και εσχάτως το βιβλίο του Ξανθούλη ’’Ο Τούρκος στον κήπο’’). Ανοιγμα κάνει τον τελευταίο καιρό και ο ΠΑΤΑΚΗΣ κυρίως με βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου.
- Μια και μνημόνευσα το μπέρδεμα με τον Μουρσελά να γράψω και για τις εκδόσεις του περιμένουμε ή μόλις κυκλοφόρησαν αφού οι εκδοτικοί οίκοι ρίχνουν γερά ονόματα και αρκετά σημαντικά βιβλία στην ανοιξιάτικη (πασχαλινή)- καλοκαιρινή αγορά. Από το Μεταίχμιο ετοιμάζεται το νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου που αναμένεται να κάνει θραύση όπως ’’Ο καιρός των χρυσανθέμων’’. Θα λέγεται ’’Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές’’. Ο Καστανιώτης θα ρίξει στην αγορά καινούργια Ρέα Γαλανάκη, τη Νυχτερινή διαδρομή του Μιχαηλίδη, και ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Σολδάτου αλλά δείχνει μάλλον αδύναμος σε πρώτη φάση...Το γερό χαρτί του Κέδρου θα είναι ο βραβευμένος Γιώργος Σκαμπαρδώνης με το ’’Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου’’ με την ιστορία να ξετυλίγεται στη Θεσσαλονίκη μερικές μέρες πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη. Επίσης από τον Κέδρο ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος δεν σταματάει την παραγωγή και αποδεικνύοντας ότι...στερεύει ετοιμάζει ένα αυτοβιογραφικό πόνημα για μια εφηβική παρέα τη δεκαετία του ’70, ενώ μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τις επικείμενες εκδόσεις του Κέδρου είναι το νέο βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη που πιστός στην παράδοση (ταξιδεύει στα μέρη για τα οποία γράφει) έφτασε αυτή τη φορά μέχρι την...Κολομβία! Η Ηλέκτρα κάτι ’’ψήνει’’ με τον Νάνο Βαλαωρίτη. Η Εστία ποντάρει στην επανέκδοση του ’’Πυραμίδα ’67’’ κλασικού έργου του Ρένου Αποστολίδη αλλά και μια μεγάλη σειρά με συλλογές διηγημάτων από Ελένη Γιαννακάκη, Λευτέρη Γιαννακουδάκη, Κλαίρη Μητσοτάκη και Ιωάννα Τόμπρου που ελπίζει ότι θα πάνε καλά (αμφίβολο...).
- Ακούω ότι ο ’’Καστανιώτης’’ έχει προβλήματα με τα νέα μεγάλα βιβλιοπωλεία που παίζουν το παιχνίδι με διαφορετικούς όρους και κοιτάζουν προς άλλες κατευθύνσεις για καλές συμφωνίες! Γενικά, πάντως υπάρχει αναταραχή στην αγορά και αναμένονται μεγάλες ανακατατάξεις...
- Πήρε το μάτι μου τυχαία το μυθιστόρημα του Νέστορα Μάτσα ’’Κλειστοί ουρανοί’’ που πρωτοεκδόθηκε πριν μισό αιώνα και επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ σε πέμπτη αναθεωρημένη έκδοση. Δεν το αγόρασα αφού το έχω διαβάσει στα εφηβικά μου χρόνια (πιθανώς στη 2η ή 3η έκδοσή του τότε)! Το προετείνω ανεπιφύλακτα αφού όταν πρωτοκυκλοφόρησε αποτέλεσε μυθιστόρημα σταθμό για την ελληνική λογοτεχνία. Ο Μάτσας, που κάλιστα μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος λαογράφος-λογοτέχνης της χώρας διαλέγει για καμβά του μυθιστορήματος του τον Ασύρματο μια παραγκούπολη στους πρόποδες του Φιλοπάππου όπου πέρασε και ο ίδιος τα νεανικά του χρόνια. Μάγκες, περιθωριακοί, ’’γκόμενες’’, απλοί μεροκαματιάρηδες παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου που στην ουσία είναι μια κατάθεση μνήμης για τον συγγραφέα με ρεαλιστική γραφή αλλά και προσέγγιση στο θέμα του.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?