Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, February 07, 2006

 

Ο βομβιστής έγινε...κατεστημένο

Πριν από μερικά χρόνια, 1997 ήταν, ένα βιβλίο ήρθε και έσκασε σαν....μπάτσος στο μάγουλο της ανυποψίαστης ελληνικής λογοτεχνίας. Μέσα στις 70-80 σελίδες του ’’Ο βομβιστής του Παρθενώνα’’ έκλεινε όλη την πρωτοτυπία, το επαναστατικό πνεύμα, το ανατρεπτικό χιούμορ και την φρέσκια έμπνευση του δημιουργού του. Ο νεαρός, μόλις 28 ετών, τότε, Χρήστος Χρυσόπουλος είδε το βιβλίο του να διαφημίζεται με τον τρόπο που επιθυμεί κάθε συγγραφέας: Από στόμα σε στόμα. Και η δημιουργία του, παρότι προερχόταν από ένα μικρό εκδοτικό οίκο, τον ’’Οδυσσέα’’ και δεν διαφημίστηκε ιδιαίτερα έγινε από cult αριστούργημα ένα από τα λιγότερα καλά κρυμένα ’’διαμάντια’’ της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας.
Πολλοί πίστεψαν ότι ο Χρυσόπουλος ήταν one hit wonder, συγγραφέας μιας χρήσης αλλά με τα επόμενα τέσσερα βιβλία του, όλα από τον Οδυσσέα, διέψευσε αυτή την πιθανότητα. ’Ολα διαφορετικά, φρέσκα, με ευρύ πνεύμα και με το τελευταίο εξ’ αυτών τον φετιχιστικό ’’Μανικιουρίστα’’ να κερδίζει ακόμη περισσότερα κολακευτικά σχόλια.
Τέσσερα χρόνια μετά τον ’’βομβιστή’’ και αφού μεσολάβησε η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο του ΚΕΔΡΟΥ ’’Γρανίτα από λεμόνι’’ (καλή δουλειά και καλή η συμμετοχή του Χρυσόπουλου) μετακόμισε στα μεγάλα εκδοτικά σαλόνια και μπήκε στον ’’στρατό'' του Καστανιώτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει μαζική παραγωγή, πίεση για την επόμενη δουλειά και λιγότερη έφεση στην ποιότητα. Εξ’ άλλου ο Καστανιώτης δεν πληρώνει την ποιότητα των συγγραφέων του αλλά την εμπορικότητά τους...Γνωστά πράγματα αυτά...
Τα χρόνια πέρασαν ο Χρυσόπουλος έφτασε τα 36 και πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε τη δεύτερη (ουσιαστικά) δουλειά του με τον Καστανιώτη. Η πρώτη του ο ’’Περίκλειστος κόσμος’’ μούδιασε όσους αναγνώστες τον είχαν ακολουθήσει. Η τελευταία του το ’’Φανταστικό μουσείο’’ απογοήτευσε. Ο...βομβιστής της λογοτεχνίας ανήκει και επισήμως στο κατεστημένο της... Στερεμένος από έμπνευση, χωρίς το ανατρεπτικό-επαναστατικό-υποδόριο χιούμορ του, με λειψή πια φαντασία...Οταν ένας συγγραφέας σε νεαρή ηλικία ασχολείται με όσα βλέπει στον...καθρέφτη του γιατί δεν έχει κάτι άλλο να πει, όταν εγκλωβίζεται σε θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία και όταν ο 36χρονος πια Χρυσόπουλος καταπιάνεται (με πρωτότυπο τρόπο) με τον Εμπειρίκο, τον Πεσόα και άλλους λογοτέχνες σημαίνει ότι δεν του περισσεύουν φρέσκιες ιδέες και έχει κλειστεί στον μικρόκοσμό του. Ο Χρυσόπουλος έχει ακόμη ελπίδες, κυρίως γιατί είναι νέος...Για την παρούσα όμως δουλειά μας απογοήτευσε...
Βαθμολογία: 4 (με άριστα το 10)

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?