Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, January 03, 2006

 

Ο έρωτας κάνει για....πιλότος!


Τα τελευταία έξι-επτά χρόνια οι εκδοτικοί οίκοι ψάχνουν μετά μανίας για νέους συγγραφείς και πρόσωπα που ελπίζουν ότι θα λανσάρουν. Πέραν όλων των υπολοίπων η τακτική αυτή έχει και οικονομικά ωφέλη αφού μέχρι να κάνει όνομα ο νέος '''γραφιάς'' και να έχει απαιτήσεις περνάει σίγουρα μια πενταετία και 2-3 βιβλία. Στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, μπαίνει στη λίστα του ''διχίλιαρου'' (πρώτη έκδοση=2.000 κομάτια), πέφτει στον ωκεανό των εκδόσεων και τελικά καταποντίζεται.
Συνήθως χώρος που αλιεύονται νέοι συγγραφείς είναι ο δημοσιογραφικός, ειδικά αν ο επίδοξος μπεστσελερίστας έχει και το προνόμιο της τηλεοπτικής (άρα αναγνωρίσιμης) περσόνας. Η έκπληξη έρχεται από τον ΜΙΝΩΑ με την περίπτωση του Χρήστου Φασούλα που είναι μεν αθλητικός συντάκτης για σχεδόν 20 χρόνια όπως λέει το βιογραφικό του αλλά ουδέποτε υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα στο χώρο του ποδοσφαιρικού ρεπορτάζ. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Φασούλας περιέφερε τα χειρόγραφά του από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο και στην ουσία αυτοπροτάθηκε στον ΜΙΝΩΑ, αντίθετα από ''μεγαλοδημοσιογράφους'' του χώρου που δίνουν τα χειρόγραφα τους χέρι με χέρι στους διευθυντές ή ακόμη και απευθείας στους εκδότες.
Προϊόν αυτής της συνεργασίας ένα πολύ καλό βιβλίο με τίτλο ''Ο έρωτας δεν κάνει για πιλότος''. Ο Φασούλας ''δανείζεται'' την πρωτογενή ιδέα από ένα περιστατικό της επικαιρότητας. Ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού που πηδάει από το μπαλκόνι του μου θυμίζει την γνωστή, ανά το πανελλήνιο περίπτωση του αυτόχειρα πλοιοκτήτη αλλά η έλλειψη πρωτοτυπίας σε αυτή την περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά. Ακόμη πιο θετικά λειτουργεί το γλυκόπικρο ύφος του συγγραφέα που περιγράφει τη ζωή του ''ήρωα'' του σαν ένα φιλμ που περνάει μπροστά από τα μάτια του. Χωρίς να διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας ή τελειότητα γραφής στο σύνολο του το βιβλίο είναι εξαιρετικό, μια καλή προσπάθεια για πρωτοεμφανιζόμενο που έδειξε να έχει και δύναμη προβολής στα media. Το πρώτο βήμα του Φασούλα στη λογοτεχνία έγινε με το σωστό βηματισμό, απομένει να δούμε αν η συνέχεια είναι ανάλογη ή απλά η περίπτωση του είναι κομήτης. Φυσικά, ρόλο στην προσπάθεια του θα παίξει και το αν το βιβλίο σε επίπεδο πωλήσεων θα ξεφύγει από το ''ψυχολογικό'' όριο του ''διχίλιαρου'' και θα περάσει την πάντοτε δύσκολη για καινούργιους συγγραφείς πρώτη έκδοση.
Βαθμολογία: 6 (με έριστα το 10)

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?