Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, December 29, 2005

 

Στα...αλήθεια ένα καλό βιβλίο!


Ο Δημήτρης Μίγγας έχει την ορμή και τον ενθουσιασμό του αθλητή δρόμων ταχύτητας, όσον αφορά την παραγωγή του. Απόλυτα λογικό και φυσιολογικό αφού εμφανίσθηκε στον χώρο της λογοτεχνίας μόλις το 1999, σε αρκετά μεγάλη ηλικία και έχοντας έξι χρόνια αργότερα τον ενθουσιασμό και τη φρεσκάδα ή το προσωπικό του όνειρο ζωντανό έφτασε αισίως σε ένα εντυπωσιακό νούμερο: Πέντε βιβλία σε έξι χρόνια....Το τελευταίο του ’’Στα ψέματα παίζαμε’’ αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του Μεταίχμιου, εκδοτικού οίκου που κάνει δυναμική αντεπίθεση και στη λογοτεχνία, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο αγοράς. Παρότι με θέμα ’’αντρικό’’ (ποδόσφαιρο και αντροπαρέα) άρα απωθητικό στο μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού που ως γνωστόν αποτελούν γυναίκες τυγχάνει θερμής υποδοχής (και προβολής) απο τα media, άρα το πιθανότερο είναι ότι θα μακροημερεύσει και θα βρει αρκετές χιλιάδες αναγνωστών διατεθιμένες να καταθέσουν τα 15 ευρό για να το διαβάσουν...
- Την πορεία μιας αντροπαρέας μέσα στο χρόνο που δίνεται πολύ έξυπνα με άξονα 9 τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου σε ένα διάστημα 32 ετών. Από ένα μικρό καφενέ στη Θεσσαλονίκη και μια τηλεόραση ασπρόμαυρη το μεγαλύτερο μέρος της παρέας καταλήγει τρεις και βάλε δεκαετίες αργότερα στην οθόνη πλάσμα.
- Το εύρημα του συγγραφέα είναι η αντίστροφη πλοκή που έγινε της μόδας από την κινηματογραφική ταινία ’’Μη αναστρέψιμος’’ αλλά ο Μίγγας έχει την ικανότητα να τοποθετεί ομοιόμορφα τα κομάτια του παζλ και η διήγησή του να είναι πάνω από ικανοποιητική όπως και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του.Μοναδική ένσταση ότι ο συγγραφέας πιθανώς υπερεκτιμά την ικανότητά του στις ’’ανατροπές’’, αφού περίπου στα μισά των 250 σελίδων του βιβλίου ακόμη και ένας μέσου επιπέδου αναγνώστης αντιλαμβάνεται την πορεία της ιστορίας και στο τέλος η πρόβλεψή του δικαιώνεται φτάνοντας στον πρώτο τελικό του 1970 και στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Γενικά η ανατροπή που ο Μίγγας προσπάθησε να της δώσει τον χαρακτήρα της απρόσμενης είναι μάλλον το πιο άτυχο σημείο μιας γενικά καλής (έως εξαιρετικής) προσπάθειας.Επιμύθιο: Σε όποιον αρέσουν ποδόσφαιρο και παρεϊστικα βιβλία που αφουγκράζονται τη λογική της ’’Μεγάλης ανατριχίλας’’ ας το αγοράσει και δεν θα μετανοιώσει. Οσο για τον 50χρονο συγγραφέα αυτή είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα συγγραφικής του καριέρας και μπορεί να αναπαυθεί για λίγο και να δουλέψει περισσότερο ήρεμος για το επόμενο πόνημα του.
Βαθμολογία: 6,5 (με άριστα το 10)

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?